Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad betyder det att ”påskynda” bygget? – här svarar ministern om framtida investeringar i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Minister vill skynda på satsningar på infrastruktur i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Att batteriföretaget Northvolt och Skellefteå ska kunna växa är en angelägenhet för hela Sverige menar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som vill skynda på investeringar som Norrbotniabanan ytterligare.

I den nationella transportplanen för 2018-2029 har regeringen avsatt ungefär 7 miljarder kronor till bygget av första etappen av Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå.

Järnvägsbygget mellan städerna är kostnadsberäknat till drygt 13 miljarder kronor.

Inga pengar norr om Skellefteå

Än så länge finns inga pengar avsatta för att arbeta vidare med sträckan mellan Skellefteå och Luleå.

– Vi arbetar intensivt för att få fram rätt beslut och jag hoppas på en bred politisk uppslutning bakom byggandet av hela Norrbotniabanan, säger Tomas Eneroth som inte heller utesluter tidigareläggande av andra satsningar framöver.

En sådan satsning skulle kunna vara omdragningen av E4 i Skellefteå vilken väntat på regeringspengar i många år. Se mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet