Enligt Mikael Karanikas, utredningsordförande vid Statens haverikommission, kommer en rapport om utredningen kring flygkraschen i Umeå att dröja. Foto: SVT/Statens haverikommission

Minnesenhet hittad efter flygkraschen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det plan som kraschade i Umeå i juli saknade en färdskrivare – men nu avslöjar Statens haverikommission att man hittat en annan minnesenhet som kan innehålla intressant information.

Den preliminära rapporten fortsätter dröja om vad som orsakade flygolyckan i Umeå i juli då nio personer omkom. Först i mitten av september tror Statens haverikommission att några besked kan komma.

Enligt Mikael Karanikas som är utredningsordförande vid Statens haverikommission så är en förklaring till att den första rapporten dröjer att det kraschade planet inte hade någon så kallad svart låda som större flygplan har, som kan innehålla ljudupptagningar och data. Däremot har kommissionen gjort andra fynd.

Flygkraschen i Umeå

– Vi har hittat en minnesenhet som ska skickas på analys. Den är inte kraschskyddad, men ska skickas utomlands, berättar Mikael Karanikas.

Enligt honom arbetar kommissionen på bra, men både den första rapporten och den slutgiltiga rapporten kommer alltså att dröja.

– Det är sällan så vid större händelser att rapporten kommer inom ett år, säger Mikael Karanikas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet