Foto: Conny Björkbacka/SVT

Misstänkt hävdar självförsvar – trots minnesluckor

Publicerad

Den man i 30-årsåldern som sitter häktad misstänkt för mord alternativt dråp på sin far i Norsjö vill fortfarande varken förneka eller erkänna gärningarna. Trots det har han nu sagt att han hävdar självförsvar.

Mannen misstänks för mord alternativt dråp den 5 juni efter att hans far knivhuggits till döds. Han misstänks även för grovt narkotikabrott mellan den 4 och 5 juli. Mannen häktades den 8 juni och åtal, som i vanliga fall ska vara väckt inom två veckor, skulle i det här ärendet vara väckt senast 6 juli.

LÄS MER: Mordmisstänkte mannen har gjort medgivanden

Våldsdrama i Norsjö

Trots den utökade tiden har åtal inte kunnat väckas. På grund av det omfattande utredningsmaterialet i de två grova brott som utreds har förundersökningarna inte hunnit bli klara. Därför hölls en omhäktningsförhandling under torsdagen där det blev klart att mannen i 30-årsåldern förblir häktad. Nu ska åtal i stället vara väckt senast den 3 augusti.

Hävdar nödvärn trots minnesluckor

Tidigare sa mannen att han varken kunde erkänna eller förneka brottet då han hade grumliga minnesbilder från tillfället. Under torsdagen talade tidningen Norran med den misstänktas advokat Jens Nyström som säger att hans klient fortsätter säga att han varken kan förneka eller erkänna gärningen – men att han agerat i självförsvar.

TV: Här söker polishunden spår vid villan

Tidningens reporter frågar då om knivattacken alltså ska ha föregåtts av ett bråk.

– Man kan säga att det var ett bråk, och vi menar att det finns uppgifter i utredningen som ger visst stöd för hans uppfattning om nödvärn, säger Jens Nyström till Norran.

Och på frågan hur den misstänkta inte kan minnas ett knivdrama, men minnas att det var nödvärn, svarar advokaten att det handlar om ett tämligen kort händelseförlopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdrama i Norsjö

Mer i ämnet