Misstänkt mord i Tärnabyområdet – detta vet vi om den misstänkte mannen

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern som misstänks ha skjutit ihjäl en äldre man i familjen i Tärnabyområdet har varit chef i en kommun i Västerbotten.

Han har tidigare blivit fråntagen sina vapen på grund av psykisk ohälsa. Mannen överklagade detta beslut flera gånger.

Det var vid 18-tiden på skärtorsdagen som polisen larmas om händelsen i Tärnabyområdet, i Storumans kommun. När patrullen kom till platsen hittades en man i 80-årsåldern död. Enligt polisen har han blivit skjuten.

– Det var den misstänkte mannen själv som ringde in samtalet, säger David Helgesson, chef för grova brott vid polisen Umeå.

Dödsskjutning i Tärnabyområdet

Mannen som är i 60-årsåldern tillhör samma familj, och greps vid platsen. Han häktades under lördagen misstänkt för mord. Mannen erkänner dråp men inte mord.

Tidigare anställd tjänsteman

För 15 år sedan omhändertog polisen mannens vapen i samband med att han vårdades för psykiska problem. Samma år dömdes han också för grovt rattfylleri till samhällstjänst.

Mannen överklagade att polisen tagit vapnen till Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Regeringsrätten för att få beslutet hävt.

”Då detta är viktigt för min livsstil (jakt) hur skall då en enkel medborgare som jag kunna hävda sin åsikt i detta om man ej tas på allvar av olika rätter i Sverige” skrev han i överklagan till Regeringsrätten.

Polisen vill inte uttala sig om vilken typ av vapen som använts vid det misstänkta mordet.

– Utredningen får visa vems vapen det handlar om och hur han kunde ha tillgång till det, säger David Helgesson.

Den misstänkte mannen har tidigare haft en anställning som chef vid en kommun i Västerbotten. Han hade år 2020 skulder hos Kronofogden på ungefär 190 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Tärnabyområdet

Mer i ämnet