Kjell Jonsson, vägombud för Motormännen i Västerbotten, beskriver väg 352 (rödgula sträckan) från Fredrika mot Örnsköldsvik som obehaglig. Foto: SVT/Motormännen

Motormännen: Länets vägar sämst i landet

Publicerad

Konsumentorganisationen Motormännen har granskat kvaliteten på Sveriges vägar under 2018. Högst upp listan över det län som har sämst vägar i landet hamnar Västerbotten.

I vägrapporten har europavägar, riksvägar och länsvägar granskats och sammantaget har länet sämst vägar. Kjell Jonsson är Motormännens vägombud i Västerbotten och han ser ett tydligt mönster.

– Det är för låga anslag till vägunderhållet helt enkelt. Om man tittar på undersökningen har vi sämst vägar norr om Dalälven. Vi, Norrbotten och i viss mån Västernorrland är särskilt utmärkande. En del beror på att vi har markförhållanden, det är mycket sprickbildningar som fryser sönder och vägarna kanske är dåligt uppbyggda från första början, säger han.

”Obehagligt att åka på vissa sträckor”

Kjell Jonsson beskriver att det finns en del vägar som var dåliga redan 2017 och som fortfarande var dåliga 2018 när undersökningen gjordes. Att färdas på vägar som inte håller måttet och som är ojämna är inte roligt alla gånger.

– Det är helt enkelt obehagligt att åka på vissa sträckor. Den allra sämsta är en sträcka från Fredrika ner mot Örnsköldsvik, länsväg 352. Man har börjat att göra förbättringar men en del av den sträckan är riktigt dålig.

Men det är inte bara riks-, läns- och europavägarna som får kritik. Turistvägarna, som inte är med i rapporten, beskriver Kjell Jonsson som ”mycket dåliga” och nämner både vägen till Ammarnäs och den till Borgafjäll.

Att vägarna är så dåliga som de anses vara, vad tycker du om det?

– Det är beklämmande att man inte lägger ner mer resurser på att hålla vägarna i skick. Det blir en kapitalförstöring om man hela tiden låter bli att underhålla för det blir dyrare varje gång man ska fixa då. Sen är det en fråga om trafiksäkerhet också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer