Arkivbild. Så här såg vägen ut på flera ställen när SVT körde på den tidigare i höst. Foto: SVT

Nu ska vägen rustas upp – får miljonstöd

Publicerad

Nu ska väg 363 mellan Sorsele och Ammarnäs rustas upp. Trafikverket har fått 20 miljoner kronor i stöd åt vägsträckan för att fixa vägen som länge varit dålig.

Så sent som i oktober pratade SVT med turistföretagare i Ammarnäs som menade att turister undvek att åka dit på grund av vägens skick.

Men nu ser det ut att vända. För två veckor sedan hade Trafikverket ett möte där Anders Sundin, projektledare på Trafikverket, lyfte ett par projekt (där 363:an var ett). Man nappade och 20 miljoner tilldelades för att rusta upp vägen.

– Vägen har varit dålig länge och när man konkurrerar med andra projekt är det svårt. Så det är glädjande att vi får stöd för det här för vi har tryckt på länge härifrån, säger han och berättar att projektet är en del av regeringens landsbygdssatsning.

”Blir en helåtgärd”

Sträckan som blir av är Månäs-Sejaur och Sejaur-Gillesnuole. Enligt Sunding ska arbetet börja nästa sommar och det är inte något lappande det handlar om.

– Nu blir det en helåtgärd, cirka 2,5 mil och den sämsta delen är Månäs och det är där vi börjar.

Sundins förhoppning är också att det inte slutar här. Vägen kommer att finnas kvar i planen framöver.

– Den kommer vi ha i åtanke för det är flera ställen på sträckan som behöver åtgärdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.