Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi måste bygga ut vindkraften, hör näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S). Foto: Northvolt/SVT, Anders Öhlund

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) om industrisatsningarna i norr:”Elen kommer att räcka”

Publicerad

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) är säker på att miljardinvesteringen i norr kommer att lyckas.

Men en förutsättning är att elen räcker till och att företagen får tag på arbetskraft.

– Vi kommer att vara tvungna att bygga ut vindkraften i en takt vi aldrig gjort och det snabbt. Att få personal till alla projekt kommer också att lösa sig, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Under måndagen hölls den första konferensen om satsningarna i norra Sverige. Där diskuterades framtiden och utmaningar med industriboomen.

– Elen kommer att räcka. Det är jag helt säker på, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S), som även är hoppfull kring personalförsörjningen. Här får han medhåll av regeringen utredare för Norra Sverige Peter Larsson som följt utveckling i detalj under 2 års tid.

– Vad jag sett under den här tiden är att kompassnålen är rakt norrut. Intresset är enormt både i Sverige och utomlands säger Peter Larsson.

”Kraftigt utöka utbildningsplatser”

Northvolt vill nu anställda ca 5 000 personer i Skellefteå, i Norrbotten handlar det om 1 000-tals jobb hos och H2 Green Steel och LKAB.

– Vi måste försöka hjälpa partnern till de som flyttar upp att få ett jobb. Sedan handlar det om att kraftig utöka antalet utbildningsplatser i norra Sverige för att klara kompetensutvecklingen, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Flyttbidrag för de som flyttar söder till norr har också diskuterats.

– Dessutom måste vi tänka i nya banor att dom som flyttar hit upp inte bara kommer från Sverige och Europa dom kommer från hela världen, säger Thorwaldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet