• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen Mikael Ahrtzings tre råd kring hur du skyddar dig mot bedrägerierna på nätet. Foto: Per-Erik Ström / SVT.

Nätbedrägerierna ökar i norr – så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

Just nu strömmar det in bedrägerianmälningar hos polisen i norr. I de flesta fallen handlar det om stulna betalkortsuppgifter som sålts vidare på nätet.

– Jag kollar själv mina kontoutdrag dagligen, säger Mikael Ahrtzing vid polisens regionala IT-brottscentrum.

Bara det senaste dygnet har polisen i Region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen) fått in 42 anmälningar om kortbedrägerier. Det handlar bland annat om att någon kommit över kortuppgifter, till exempel när någon handlat på nätet – uppgifter som senare säljs på Darknet.

– Det är brott som är svårlösta, personen som gjort det här kan sitta var som helst i världen, säger Mikael Ahrtzing.

Enligt honom finns det ett stort mörkertal eftersom många inte har koll på sitt konto, särskilt inte när det gäller mindre summor som dras från kontot.

I klippet får du tre tips på hur du skyddar dig mot kortbedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.