Mausjaur sameby om vargen: ”Hoppas på skyddsjakt” Foto: SVT

Naturvårdsverket: ”Blir ingen flytt”

Publicerad

Det är Naturvårdsverket som beslutar om vargen ska flyttas och just den varg som nu konstaterats i området kring Jörn kommer inte att flyttas.

Det är i samråd med Jordbruksverket som Naturvårdsverket kommit fram till att vargen i Jörn-området inte är lämplig att flytta.

– Den har uppehållit sig i Sverige i cirka tre månader och på grund av smittrisken för rabies vill vi inte flytta den förrän den funnits i landet minst fyra månader vilket den inte gjort. Vi har därför meddelat att det inte blir någon flytt av den här vargen, säger Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Jobbar på förebyggande åtgärder

Hon berättar vidare att länsstyrelsen nu får besluta vilka åtgärder man vidtar utifrån deras beslut. De två andra vargarna som länsstyrelsen dokumenterat i vinter har befunnit sig längre tid än fyra månader i landet. Där skulle en flytt kunna bli aktuell men inget beslut är fattat än.

Tidigare i vinter har Naturvårdsverket betalat ersättning till fem samebyar i Norrbotten. Fler åtgärder kan vara aktuella.

– Vi jobbar på ett ytterligare beslut om förebyggande åtgärder och bereder det nu, vi har en nära dialog med Sametinget och länsstyrelserna, säger Hanna Dittrich Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.