Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ren riven av varg i länet – hör SVT:s reporter Berno Jonsson berätta mer om läget Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Skyddsvärd varg har rivit ren i Västerbottens län

Uppdaterad
Publicerad

Tre genetiskt viktiga vargar invandrade i början av vintern från öst och ses som livsviktiga för den skandinaviska vargstammen. Nu har en av dem konstaterats i området kring Jörn och detta oroar samebyar i närheten.

Länsstyrelsen i Västerbotten fick igår dna-analysen bekräftad från den varg som just nu befunnit sig i området mellan Västerbotten och Norrbotten i närheten av Jörn. Vargen är en av tre så kallade skyddsvärda vargar som funnits i Norra Sverige sedan en tid tillbaka.

– Eftersom den är skyddsvärd är det Naturvårdsverket som ska ta beslut om vad som ska hända med den här vargen, säger Linda Backlund rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

Samebyn bortkopplad från sökandet

Både Svaipa sameby och Mausjaur sameby har hittat rivna renar under de senaste månaderna men just nu har det intensifierats där fem renar har rivits de senaste dygnen.

Robin Rannerud som är rovdjurssamordnare inom Mausjaur sameby är förtvivlad över situationen och menar att något måste göras för att skydda renhjorden.

– Men just nu är vi som bortkopplade från sökandet efter vargen, det länsstyrelsens personal som helt och hållet har hand om det här. Men vi önskar naturligtvis att få bort vargen från renhjord, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer