Foto: Privat

Nazister åtalas efter Umeå-demo

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer med kopplingar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) är misstänkta för brott efter en demonstration i Umeå i september, enligt åklagaren Stina Westman.

Åtal kommer att väckas, vid flera tingsrätter, för bland annat hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, vapenbrott, ofredande och misshandel.

De flesta är män födda på 90-talet. Flera av männen är även misstänkta för inblandning i det som skedde i Stockholmsförorten Kärrtorp strax före jul.

Nazistdemonstration i Umeå

Stina Westman kommer att lämna in flera stämningsansökningar vid flera domstolar, det beror på var de åtalade bor. Hon vill inte närmare beskriva brotten, eftersom åtal inte är väckt.

Hatmotiv

– Bevisningen består i första hand av filmat material, säger hon.

Är det tillräckligt starka bevis så att det kan leda till fällande domar också?

– Det är den bedömningen jag har gjort, säger Stina Westman.

Flera av männen är misstänkta för hets mot folkgrupp, men hatmotiv finns även för andra brott.

– Det står uttryckligen i lagen att det då ska vara en försvårande omständighet, säger Westman.

Det fanns inget tillstånd för demonstrationen den 7 september i Umeå. Det var 20-25 personer från SMR som dök upp på Rådhustorget.

Är det någon person som kommer från Västerbotten?

– Ja, en person från Skellefteå.

För få poliser i tjänst

– Vi hade inte fått veta något i förväg. Det ringde in folk som sade att de gick till angrepp mot kritiker, stod och högg med fanorna, säger Micael Säll Lindahl, operativ chef vid Västerbottenspolisen.

Lediga poliser på stan fick rycka in, då de i tjänst var för få.

– Det blev mer och mer hotfullt, allmänheten var inte direkt förtjusta i deras budskap, så vi ville hålla isär grupperna.

Polisen filmade demonstrationen, och följde sedan efter gruppen och tog alla personuppgifter.

– Grunden är att yttrandefrihet gäller. Bekymret i det här läget är när det övergår till hets mot folkgrupp. Vi kan inte skingra en demonstration, men vi måste se till att identifiera de som begått brott.

Fakta

Fakta: Svenska motståndsrörelsen

 * Nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) räknas till vit makt-miljön. De bedöms vilja införa ”ett nationellt och totalitärt styre genom revolution”.

 * Rörelsen beskriver ofta sitt eget krig mot demokratin som ett slags självförsvar. De anser att våld är ett nödvändigt medel, även om det inte alltid sägs rakt ut.

 * Organisationen är strikt hierarkisk och sluten, med tydliga militära influenser.

 * De som är med i SMR har olika status beroende på engagemang: medlem, aktivist eller anhängare.

Källa: Rapporten ”Våldsam politisk extremism” av Brå och Säpo. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet