– Jag är jätteglad, elva månaders kamp är över, säger Jonas Forsgren, initiativtagare till namninsamlingen för folkomröstningen. Foto: SVT

Nej till vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett nej till de planerade vindkraftssatsningarna i kommunen, det står klart efter en första rösträkning under söndagskvällen. Totalt deltog 1 254 sorselebor i dagens folkomrösning.

Den åttonde lokala folkomröstningen i Västerbotten är genomförd. Under söndagen fick Sorseles befolkning rösta i frågan: ”Ska Sorsele kommun tillåta nya vindkraftsparker utöver de befintliga på Blaiken?” och det blev en jämn kamp mellan ja- och nej-sidan.

Högt valdeltagande

Av de totalt 1 254 deltagande hade 641 röstat nej, 581 ja, 30 blankt och två ogiltigt. Totalt deltog 62,5 procent av befolkningen. 

– Det är ett högt deltagande för att vara just en folkomröstning, säger Bo Brydsten (S), valnämndens ordförande.

Jonas Forsgren, initiativtagare till namninsamlingen för folkomröstningen, är nöjd med utgången:

– Jag är jätteglad, elva månaders kamp är över. Jag skulle bli överraskad om fullmäktige gick emot detta. Folkets röst har fått tala, säger han.

”Det var väntat”

Kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) är inte förvånad:

– Det var väntat efter de senaste månadernas diskussioner. Nu återstår att analysera resultatet.

Bo Brydsten (S) har funnits på plats under hela dagen:

– Det känns bra, vad jag gläds över extra mycket är att 62,5 procent av befolkningen deltog, det är bra.

Hur tolkar du resultatet?

– Jag tycker att det är ett ganska jämnt resultat, vilket speglar hur frågan sett ut bland befolkningen. Det har varit svårt att veta hur det skulle bli, säger Bo Brydsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet