Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad kommer besparingarna innebära för Nordmalingsborna? Kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C) svarar. Foto: SVT

Nordmaling måste spara 40 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

På ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde under torsdagen beslutade politikerna i Nordmaling att utreda sjutton olika sparförslag. Kommunen behöver spara 40 miljoner kronor de kommande två åren.
– Det är ju jättetufft, framförallt för verksamheterna och medborgarna som drabbas, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Nordmaling har det svårt ekonomiskt. I juni förra året beslutades att det skulle sparas 16,8 miljoner kronor under 2020. Och nu har tjänstemän beräknat att ytterligare 40 miljoner kronor behöver sparas in 2021 och 2022.

På det extrainkallade mötet under torsdagen beslutade politikerna att utreda bland annat ett stopp för hyressjuksköterskor, att sluta ha en kultur- och fritidschef, att sluta med barnomsorg på obekväm arbetstid och att omvandla Tobiasgården från ett särskilt boende till ett trygghetsboende.

Gräsmyrs skola blir kvar

Men att lägga ner Gräsmyrs skola, som tjänstemännen hade föreslagit, blir inte av.  

– Det ser vi inte som aktuellt. Det är både för mig en ideologisk fråga men också en samhällsekonomisk fråga. Många skulle nog välja skolor i andra kommuner åt sina barn. Och det går 70 barn i Gräsmyr så det rör sig om ganska många elever, säger Madelaine Jakobsson (C).

Sparförslagen kan ändras

Hur mycket kommunen kommer att spara på de sjutton förslagen är ännu oklart. 

– Det vet vi inte eftersom tjänstepersonerna inte har vetat om vilka förslag vi politiker kommer lägga.  Och när förslagen väl är utredda kanske det visar sig att det ger för stora konsekvenser.

På nästa kommunstyrelsesammanträde den 23 mars ska utredningarna läggas fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer