Foto: Pressbild / SVT

Norrbotniabanans dragning överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kommer statsminister Stefan Löfven att ta det första symboliska spadtaget på Norrbotniabanan. Men det är än så länge oklart om banan kan bli av på det sätt den har planerats. Boende vid Tavelån har nämligen överklagat byggplanerna.

Det är de boende vid Tavelån – bosatta omkring 150 meter söder om Norrbotniabanans planerade rutt – som har överklagat beslutet. Enligt dem har trafikverket inte gjort tillräckligt mycket för att utreda hur mycket tåget kommer att väsnas när det drar förbi. De boende vid Tavelån är även oroade över vibrationer som kan uppstå.

– Det kanske inte blir någon försening överhuvudtaget. Det storskaliga arbetet har vi inte planerat dra igång med förrän år 2020, då kan ju det här redan vara löst, säger Marie Eriksson som är projektledare för Norrbotniabanan på Trafikverket.

Norrbotniabanan

Och om ni får bakläxa, finns det någon risk att det går ut över arbetet?

– Det kan vara så att vi får villkor i samband med sträckan med olika åtgärder som vi måste genomföra i sådant fall, säger Marie Eriksson.

Vill flytta dragningen 200 meter

Men de boende i Tavelån har ett annat förslag. De begär i stället att Norrbotniabanans dragning ska flyttas 200 meter längre norrut. Den lösningen tror däremot inte Trafikverket på.

– Jag tycker ju att vi har gjort ett bra utredningsarbete och att vi har ett väldigt bra förslag. Men som vanligt när det gäller såna här projekt så blir det ju kompromisser och en del som bli påverkade. Men jag är trygg med den miljökonsekvensbeskrivning som vi har gjort, men det får ju regeringens prövning avgöra.

Med allt det här, är det för tidigt att inviga detta med ett första spadtag?

– Vi betraktar det som det första spadtaget eftersom vi firar att projektet har kommit med i den nationella planen och det vill vi uppmärksamma, säger Marie Eriksson på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet