Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Höglund från Vindeln var en av dem som kände sig träffad när Norrlandsoperan sökte efter skäggiga statister till vårens opera. Foto: Lukas Deininger/SVT

Norrlandsoperan söker ”manliga” män – annons fick stor spridning: ”Datorn fylls av skäggiga män”

Publicerad

Naturligt mycket pondus, klassisk maskulin tyngd, skäggväxt och tatueringar.

Detta efterfrågas när Norrlandsoperan söker manliga statister till en opera.

– Det vore häftigt att få prova, säger Daniel Höglund från Vindeln som nappade på annonsen.

Operan Adriana Mater av den finska tonsättaren Kaija Saariaho utspelar sig under ett inbördeskrig i ett fiktivt land och har premiär den 28 mars. Det är dessutom en speciell premiär då det är första gången en opera av en kvinnlig tonsättare spelas på Norrlandsoperan.

Delar av en milistrupp som förekommer i pjäsen ska spelas av tre statister. För att deras roll ska bli tydlig utan repliker krävs tydliga, ytliga attribut.

– De ska inte vara sympatiska typer, säger operaproducenten Britta Amft.

”Datorn fylls av skäggiga män”

Annonsen på sociala medier har fått stor spridning. Inom sex dagar har den nått över 32 000 personer och trettio skäggiga karlar har hört av sig till operaproducenten. Operaproducenten Britta Amft blev överraskad över hur många som reagerade på annonsen.

– Min dator håller på att fyllas med skäggiga män, berättar hon.

Ansökningar har kommit från hela Västerbotten men även Arjeplog i Norrbotten. Männen som sökt kommer från olika yrkesgrupper, bland annat en präst, en lärare och en snickare.

– Vi ser att hela Västerbotten är engagerad i Norrlandsoperan – det är väldigt kul att se, säger Amft.

I klippet förklarar Daniel Höglund varför han sökte och Britta Amft förklara varför de efterlyser klassiska könsstereotyper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.