Norrländsk halloumi ska bli ett alternativ till den populära cypriotiska osten. Tillverkningen kommer göras vid Norrmejeriers mejeri i Umeå, och då behöver man bygga ut. En ny ysteri- och förädlingsanläggning ska byggas, vilket väntas kosta 40 miljoner kronor.
Det kan i förlängningen innebära upp till tolv nya arbetstillfällen, även om det i nuläget inte är klart hur man ska lägga upp arbetet.
Kan producera 2 000 ton
Förra året importerades 4 000 ton halloumi till Sverige och det har lockat flera svenska tillverkare att börja göra varianter av osten. När den nya anläggningen i Umeå är färdigbyggd kommer man kunna tillverka 2 000 ton av sin variant per år.
– Vi stolta över att med den här satsningen kunna erbjuda människor över hela landet en del av det norrländska mathantverket, säger Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier i ett pressmeddelande.
Kritiserad ost
Halloumi från Cypern har kritiserats av Världsnaturfonden WWF då den innehåller mycket antibiotika. Osten har därför rödlistats på WWF:s konsumentmatguide.
– Men den norrländska halloumin får grönt ljus av WWF, säger Hannes Hervieu, pressansvarig för Ica.