Anders Svensson, vd för Ica, Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på presskonferensen i Umeå. Foto: SVT

Norrmejerier bygger ut – ska tillverka norrländsk halloumi

Uppdaterad
Publicerad

Norrmejerier ska tillsammans med Ica lansera och tillverka en norrländsk variant av halloumiost. Satsningen innebär att man bygger ut fabriken i Umeå för 40 miljoner kronor. Det kan innebära upp till tolv nya jobb.

Norrländsk halloumi ska bli ett alternativ till den populära cypriotiska osten. Tillverkningen kommer göras vid Norrmejeriers mejeri i Umeå, och då behöver man bygga ut. En ny ysteri- och förädlingsanläggning ska byggas, vilket väntas kosta 40 miljoner kronor.

Det kan i förlängningen innebära upp till tolv nya arbetstillfällen, även om det i nuläget inte är klart hur man ska lägga upp arbetet.

Kan producera 2 000 ton

Förra året importerades 4 000 ton halloumi till Sverige och det har lockat flera svenska tillverkare att börja göra varianter av osten. När den nya anläggningen i Umeå är färdigbyggd kommer man kunna tillverka 2 000 ton av sin variant per år.

– Vi stolta över att med den här satsningen kunna erbjuda människor över hela landet en del av det norrländska mathantverket, säger Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier i ett pressmeddelande.

Kritiserad ost

Halloumi från Cypern har kritiserats av Världsnaturfonden WWF då den innehåller mycket antibiotika. Osten har därför rödlistats på WWF:s konsumentmatguide.

– Men den norrländska halloumin får grönt ljus av WWF, säger Hannes Hervieu, pressansvarig för Ica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.