Norsjö ordnade 60 sängplatser till ukrainska flyktingar – inga har kommit

Uppdaterad
Publicerad

2 700 akutplatser fick Länsstyrelsen i Västerbotten ihop när Ukraina-kriget började.

I Norsjö ordnades snabbt fram 60 sängplatser i en nedlagd skola – men inga flyktingar har kommit.

– Vi har inga planer på att öppna upp flyktingmottagning i skolan i Norsjövallen, säger Maria Bergström hos Migrationsverket i Skellefteå.

Både kommunen och frivilliga krafter har ställt upp för att göra i ordning skolan. Men när behovet av flyktingplatser inte blev så stort som Migrationsverket trodde i början av kriget har nu platser stått tomma och aldrig används.

– Vi förstår problemen att man måste ta höjd, kanske kan sängplatserna komma att behövas vid ett senare tillfälle och kriget fortsätter. Vi kommer inte att packa ihop dom 60 bäddplatserna får stå kvar säger Mikael Lindfors (S) , kommunalråd i Norsjö.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

”Placerade runt Skellefteå”

Migrationsverket har idag inga planer på att använda sig av akutplatserna i Norsjö.

– Det har bara kommit ungefär 300 flyktingar till Västerbotten och de är placerade runt Skellefteå, säger Maria Bergström vid Migrationsverket i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet