Norsk pilotstrejk kan drabba svenska resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Pilotfacket på Norwegian i Norge har varslat om strejk från den 4 november i protest mot att piloterna ska föras över till ett bemanningsföretag. Kanske får de även med sig medlemmarna i det svenska pilotfacket.

Piloterna upprörs över en omorganisation som innebär att de ska vara anställda av så kallade resursbolag, uppger Ekot. Facket anser att piloter anställda vid resursbolagen, som i praktiken ska fungera som bemanningsföretag, kommer att konkurrera med andra liknande resursbolag i andra länder.

Norska facket har även medlemmar som arbetar i Sverige. Det innebär att Norwegians trafik i Sverige också påverkas om piloterna går ut i strejk, uppger Martin Lindgren, vice ordförande i Svensk Pilotförening, för TT.

Norwegianstrejk 2013

Svensk Pilotförening har 43 Norwegian-piloter som medlemmar. Dessa har ännu inte bestämt sig för hur de ska agera.

– Vi är just nu i processen med att avgöra huruvida vi ska varsla om konflikt eller inte, säger Martin Lindgren.

Norwegian hoppas på en lösning, och informationschefen Charlotte Holmberg Jacobsson betonar att piloterna fått erbjudande om fast anställning i det nya resursbolaget ”med nuvarande löne- och arbetsvillkor”, och att omorganisationen går ut på att säkra trafikrättigheter för att flyga ut ur Europa när bolaget expanderar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejk 2013

Mer i ämnet