Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Om det bryter mot bestämmelserna måste de hålla sig i karantän i tio dagar” – hör polisen vid norska gränsen berätta om restriktionerna. Foto: Berno Jonsson, SVT

Här kontrolleras gränsen till Norge i Västerbotten – polisen får hjälp av militär

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har det blivit vissa lättnader i coronarestriktionerna vilket gör att de norrmän som har stugor i Sverige får åka in över dagen för att titta till sina stugor. Samtidigt har polisen fått hjälp av den norska krigsmakten för att hålla koll på gränsen vid Umbukta.

En militärmålad stadsjeep med blåljus på taket står parkerad en bit bortom gränsen inne i Norge vid Umbukta. Alla bilar stoppas och tillstånden kontrolleras. Trafiken har ökat när restriktionerna lättat något för de som har sina stugor i Sverige.

– De får inte övernatta, besöka några butiker eller göra några onödiga ärenden. Om de bryter mot dem bestämmelserna måste de hålla sig i karantän i tio dagar innan de får åka tillbaks in i Norge igen, säger Kim Erik Nygaard som är gränspolis.

Förhindrar nya mutationer i Sverige

Svenska polisen står i Strimasund någon mil in på den svenska sidan om gränsen.

– Coronan är ett elände och vi skulle givetvis vilja jobba med andra saker men det är framförallt för att försöka att hindra att nya mutationer kommer in i Sverige som vi står här vid gränsen, säger Micael Säll Lindahl som är regionpolischef och som också får ställa upp och göra ett vaktpass.

Se mer från gränskontrollen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet