• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mildare reseregler för danskar och norrmän, meddelande inrikesminister Mikael Damberg. Foto: TT

Regeringen öppnar gränsen till Norge och Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen mildrar inreseförbudet från Norge och Danmark från och med den 31 mars. Ett negativt covid-19-test kommer dock fortfarande att krävas. Samtidigt förlänger man reglerna om att resande från länder utanför EU måste ha särskilda skäl för att komma till Sverige.

Anledningen till det särskilda inreseförbudet från Danmark och Norge har varit rädslan för mutationer. Men från och med sista mars lättas förbudet, även om ett negativt test av covid-19 fortfarande krävs.

– Det här innebär bland annat att norrmän och danskar kan resa till sina fritidshus i Sverige och att familjer och vänner över gränserna kan träffa varandra, förutsatt att de kan visa upp intyg på negativt covidtest, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

En rad regler gäller dock fortfarande för den som vill resa in i Norge från Sverige, bland annat krav på tio dagars karantän vid ankomst. Läs mer om detta här.

”Norden är vårt gemensamma hem”

Därmed gäller samma inreseregler från Danmark och Norge som från övriga EU-länder, tidigare var de alltså strängare. Enligt socialminister Lena Hallengren har det nordiska samarbetet påverkats negativt av pandemin.

– Norden är vårt gemensamma hem. Nu tar vi ett steg mot ett mer integrerat Norden, säger hon.

Precis som tidigare omfattas inte svenskar, personer bosatta i Sverige, barn under 18 år och transportpersonal av reglerna.

Samtidigt förlängs kravet på att visa upp ett negativt covid-19-test fram till den 31 maj. Testet får inte vara äldre än 48 timmar, för pendlare och studenter räcker det dock med ett veckogammalt test.

”Ska inte fokusera på eventuella signaler”

Inreseförbudet fortsätter att gälla från alla länder utanför EU, såvida man inte kan ange godkända skäl.

– Jag tycker inte man ska fokusera på eventuella signaler, utan på att vi kräver ett negativt covidtest från alla som vill resa in i Sverige och att reglerna nu blir desamma för inresa från Danmark, Finland och Norge, säger Mikael Damberg.

De norska restriktionerna gäller fortfarande. Storbritannien kommer inte heller att regleras särskilt längre, utan omfattas av det generella inreseförbudet. Storbritannien är efter brexit ett så kallat tredjeland, och liksom tidigare gäller alltså fortsatt att enbart personer som omfattas av något undantag och kan visa upp ett negativt covid-19-test får resa in i Sverige från Storbritannien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet