Foto: SVT

Northvolt efter razzian: ”Fullständigt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter arbetsplatsinspektionen på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå har det bland annat framkommit att flera arbetstagare inte haft rätt att vistas i Sverige.

Nu kommenterar Northvolt inspektionen.

– Har de använt en felaktig process för att arbeta i Sverige, eller på något annat sätt brutit mot svenska arbetsmiljöregler, är det fullständigt oacceptabelt, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer, i ett SMS.

Det var under torsdagen som polisen och flera andra myndigheter genomförde kontroller på området där batterifabriken byggs. Totalt kontrollerade polisen 49 utländska arbetare och i 14 fall gjordes även inre utlänningskontroller, i 12 av de fallen hade inte personerna rätt att vistas och arbeta i Sverige.

Northvolt välkomnar myndigheternas kontroll som bland annat kommer resultera i flera anmälningar om brott mot utlänningslagen. De utlovar även hårdare tag mot underleverantörer som bryter mot arbetsmiljöregler.

”Fullständigt oacceptabelt”

– Vi sitter inte på den exakta informationen, eftersom polisen kommunicerar primärt med de felande företagen och de leverantörer som anställt dem, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, i ett SMS till SVT Nyheter Västerbotten.

Han skriver vidare:

– Men har de använt en felaktig process för att arbeta i Sverige, eller på något annat sätt brutit mot svenska arbetsmiljöregler, är det fullständigt oacceptabelt, och vi kommer kräva av de leverantörer vi skrivit kontrakt med att de agerar omedelbart och i de fall det behövs även avlägsnar underleverantörer från byggarbetsplatsen.

Lovar egna granskningar

Northvolt ska tillsammans med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten öka kontrollen över företagets leverantörers upphandlingar av sina underleverantörer. Northvolt ska också ta in fackförbunden tidigare i upphandlingsprocessen och utöka bakgrundskontrollerna av alla närvarande aktörer.

– Vi kommer även genomföra egna hårdare granskningar parallellt med de regelbundna inspektioner som myndigheterna kommer fortsätta att göra, skriver Anders Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.