Till skillnad från tidigare vill Northvolt nu bygga fem produktionslinor istället för fyra. Detta kommer innebära en större produktion av batterier samt fler arbetstillfällen. Foto: SVT

Northvolt planerar att växa – kan ge ännu fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från tidigare vill Northvolt nu bygga fem produktionslinor istället för fyra. Detta kommer innebära en större produktion av batterier samt fler arbetstillfällen.

– Det bottnar i att det är en enorm efterfrågan, säger Jesper Wigardt på Northvolt.

Batterifabriken Northvolt Ett består av två delar. Den ena ska byggas med två produktionslinor och från början var tanken detsamma med den andra halvan.

Men nu ansöker Northvolt om en tredje produktionslina på andra halvan, något Norran var först med att rapportera. Totalt vill batterifabriken alltså bygga fem produktionslinor.

Batterifabriken Northvolt

– Det bottnar i att det är en enorm efterfrågan. Det kommer att krävas att producera enormt mycket batterier de kommande åren, säger Jesper Wigardt.

Med fem produktionslinor kan fabriken producera 200 000 ton litiumjonbatterier per år. Utöver detta söker man, enligt Jesper Wigardt, också tillstånd för en återvinningsverksamhet.

– Det är en väldigt central del i vår verksamhet, att vi ska kunna återvinna på samma område där vi nu etablerar.

Ger fler jobb

Tidigare var det sagt att batterifabriken kan ge 2500 till 3000 jobb. Men i och med att Northvolt planerar att växa kommer fler arbetstillfällen att skapas.

– Det är svårt att säga en exakt siffra men det kommer så klart att behövas fler jobb.

Planerna på att utöka bygget har funnit sedan en längre tid tillbaka. Enligt Jesper Wigardt såg man redan för två år sedan en utveckling som skett dramatiskt.

– Vi har sett under en längre tid att det finns ett behov i och med efterfrågan från kunder. Jag tror vi kommer behöva bygga ännu mer än detta.

Beslut ska tas av mark- och miljödomstolen. Tidsplanen för detta är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet