”Allt blev bara mörkt, jag ville inte leva längre” – hör ”Anna” berätta om hur hon påverkats. Foto: SVT

Patienten ”Anna” kritisk mot omorganisation av Asta-mottagningen – mötte sina förövare i väntrummet

Uppdaterad
Publicerad

När Asta-mottagningen för sexuellt våldsutsatta slogs ihop med ångest- och traumaenheten i Umeå i höstas hamnade patienten ”Anna” i en djup kris och blev akut inlagd. I de nya lokalerna på sjukhuset har hon mött sina förövare i väntrummet.

– Allt blev bara mörkt, jag ville inte leva längre, berättar ”Anna”.

”Anna”, som egentligen heter något annat, lever med skyddad identitet efter att ha varit ett offer för sexuellt våld och människohandel. Under flera år slussades hon runt inom olika delar av psykiatrin utan att vare sig bli bättre eller lyckas ta sig ur våldet. Det var tills hon kom till Asta-mottagningen.   

– Jag som patient kände mig alltid trygg när jag var där. Personalen visste vem jag var och min situation, säger ”Anna”.

Saknar sitt team

Med stödet från Asta lyckades hon göra sig fri från våldet och i höstas hade hon och teamet gjort upp en plan för hur hon skulle kunna gå vidare. Målet var, och är, att hon ska ställa sina förövare till svars. Men det målet känns nu väldigt långt bort. Omorganiseringen innebar ett stort bakslag och hon beskriver det som en personlig kris.

”Anna” berättar att hennes nya vårdplan har hackats sönder och att hon istället för att ha ett team som stöttar henne, nu bara har sin traumabehandlare. När hon frågar efter mer stöd får hon bara nej.   

Möter sina förövare i väntrummet

Flytten av mottagningen till sjukhusets lokaler gör också att hon aldrig vet vem hon kommer stöta på och hon har mött sina förövare i väntrummet.     

 – Det är något som cheferna vet om men de gör inget åt det, berättar ”Anna”.

Det ska vara tryggt att besöka psykiatrin

När SVT pratar med verksamhetschefen Sara Oscarsson Hannuksela känner hon inte till att patienter ska ha mött personer som utsatt dem för brott i väntrummet till den nya mottagningen. Hon betonar att det finns patienter inom alla psykiatrins enheter som har erfarenheter av sexuellt våld, inte bara inom Asta-mottagningen, och att det alltid finns en risk att man kan stöta på en förövare.   

– Man kan riskera att träffa sin förövare på affären eller bussen eller liknande. Men jag har inte sett, eller fått återberättat, att det här ska vara ett problem som uppstår ofta.  

Sara Oscarsson Hannuksela betonar att det är viktigt att man känner sig trygg när man besöker psykiatrin. Hon förstår att det är en omvälvande tid för patienter som fått nya behandlare men menar att det finns en behandlingsplan för alla och att det finns en bred kompetens i det nya teamet.

Hör ”Annas” berättelse i videoklippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.