Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogen på halvön vid Strömbäck ska eldas upp – se varför man vill bränna den Foto: Stefan Brännström/SVT

Nu ska 50 hektar skog brännas vid Strömbäck: ”Brinner för sällan”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har beviljats en halv miljon kronor till naturvårdbränning. Nu ska 50 hektar skog brännas vid Strömbäck-Kont.

– Målet är att återskapa biologisk mångfald i området, många arter är hotade då det brinner för sällan och på för få platser i skogen, säger Marlene Olsson, naturvårdare.

Umeå kommun kommer att få EU-medel till naturvårdsbränning och lövgynnade åtgärder. Någon gång mellan 2024 och 2028 kommer man därför att göra en planerad bränning på halvön Granskär i Strömbäck-Kont.

– Vi vet inte när bränningen kommer genomföras men inte före 2024. På grund av vädret måste vi ha en ganska kort framförhållning, det måste nämligen vara rejält torrt i markerna, säger Olsson.

Nu kommer Umeå kommun att hålla samråd med boende och berörda i  området. Platsen är välbesökt och det finns hästhagar i reservatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.