Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Också brottsoffer får skadestånd snabbare” – hör Sten-Håkan Sidebo från Brottsoffermyndigheten i Umeå i klippet. Foto: Mira Myllyniemi

Nu ska brottsoffer och staten få skadestånd snabbare – enhetschefen i Umeå: ”En avsevärd förändring”

Uppdaterad
Publicerad

Dömda brottslingar i Sverige är skyldiga staten närmare 1,1 miljarder kronor för skadestånd. Hagamannen är en av dem – men han betalar bara av 100 kronor i månaden på sin skuld. En lagändring har gjort att staten nu snabbare kan kräva tillbaka pengarna.

– Våra intäkter gick upp redan i fjol när lagändringen kom, säger enhetschefen Sten-Håkan Sidebo på Brottsoffermyndigheten.

När en dömd person inte kan betala skadestånd till sitt offer är det försäkringsbolagen eller Brottsoffermyndigheten som betalar. Den totala summan skulder som dömda personer har till staten i dagsläget är närmare 1,1 miljarder kronor.

Hagamannen är en av dem som är skyldig staten för skadestånd. Han dömdes att betala sina offer cirka 430 000 kronor, men eftersom han inte kunde betala har han i stället en skuld till Brottsoffermyndigheten.

Han betalar en hundralapp i månaden och har hittills betalat knappt 24 000 kronor. Hans ekonomiska status ses över ungefär var tredje år. 

– Det finns inga utmätningsbara medel där, som löneinkomst, säger Sten-Håkan Sidebo som är enhetschef i Umeå. 

Skadestånd för brott prioriteras vid löneutmätning

I september 2022 kom en lagändring om ändrad företrädesordning vid löneutmätning. Löneutmätning är ett sätt för Kronofogdemyndigheten att driva in skulder.

Lagändringen gör att skadestånd på grund av brott prioriteras högre vid löneutmätning.

– Våra intäkter gick upp redan i fjol när lagändringen kom, men även i år fram till augusti hade vi en ökning på 45 procent jämfört med i fjol, säger Sten-Håkan Sidebo från Brottsoffermyndigheten.

Brottsoffer får också betalt snabbare

Samtidigt får enskilda brottsoffer nu snabbare utbetalt skadestånd från gärningspersoner via Kronofogden.

– Ett enskilt brottsoffer som har en skadeståndsfordran går före till exempel en fordran från ett inkassobolag, säger Sten-Håkan Sidebo.

Så mycket har betalats

Brottsoffermyndighetens intäkter

  • 2020: 37,6 milj. kr
  • 2021: 39,4 milj. kr
  • 2022: 49,6 milj. kr

Utbetalda skadestånd till brottsoffer

  • juli 2022: 7,2 milj. kr
  • aug 2022: 7,9 milj. kr
  • sep 2022: 18,4 milj. kr
  • okt 2022: 18,3 milj. kr
  • jan 2023: 13,1 milj. kr
  • aug 2023: 13,2 milj. kr

Fakta: Brottsoffermyndigheten/Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.