Nu ska förskolan bli mer digital

Publicerad

Till nästa termin får landets förskolor en ny läroplan som bland annat lägger ett större fokus på digitalisering. Men hur kan man implementera, programmering, källkritik och digitalt lärande i verksamheten? – Det är för att ge svar och verktyg till pedagogerna som vi har den här dagen, säger Ida Lundmark, förskolechef i Umeå.

Drygt 300 av Umeås förskolepedagoger samlades under fredagen för att lära sig mer om vilka digitala verktyg som finns och hur de på ett enkelt sätt kan använda det i den dagliga verksamheten. Bland deltagarna var glädjen stor när man fick chansen att i arbetslagen testa allt från filmskapande till programering.

– Vad händer om man tar in en snögubbe inomhus? Vi kan testa och med hjälp av en app som tar en bild varje minut, som sedan sätts ihop till en film, som är klar på morgonen. Sedan kan vi visa barnen vad som händer, det är ett exempel på vad digitaliseringen kan innebära, säger förskolechefen Charlotte Nyberg.

I klippet ovan ser du när pedagogerna bland annat lär sig filma mot en så kallad green screen.

– Det är en teknik som både är rolig och man kan enkelt visa barn att allt man ser inte är verkligt, säger Aron Brodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer