Foto: SVT

Nu stoppas biltrafiken i Lycksele centrum

Uppdaterad
Publicerad

Gågatan i centrala Lycksele öppnades upp för biltrafik på försök. Nu har kommunen utvärderat testet och väljer att stoppa biltrafiken igen – detta bland annat för att bilarna körde för fort.

Under testperioden fick bilarna köra på gågatan i långsam fart. Hastighetsbegränsningen sattes till 7 km/h. Men trafikmätningar har visat att 95 procent av bilisterna har överträtt hastighetsgränsen. Medelhastigheten har varit mer än dubbelt så hög, 15 km/h.

I kommunens utvärdering har man också tittat på luft- och trafikmätningar, effekt på handel och kommuninvånarnas upplevelser.

Lycksele

– Slutsatsen av utvärderingen är att det inte bedöms skäligt, inom ramen av medborgarnas önskemål, att låta gågatan fortsättningsvis vara öppen för trafik, säger Stig-Lennart Karlsson (S), ordförande för miljö- och samhällsnämnden, som tog beslutet.

Skulle gynna handeln

En av anledningarna för att öppna upp för trafik i centrum var att gynna handeln i området. Men majoriteten av de handlarna som svarat i kommunens utvärdering uppger att omsättningen varit oförändrad. Bara ett företag uppger att omsättningen och kundflödet ökat.

I den enkät som kommunen gjorde med medborgarna uppgav en majoritet att de ville ha en bilfri gågata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lycksele

Mer i ämnet