Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Att vaccinen fungerar vet man redan, nu handlar det om hur länge de håller” – hör Mattias Forsell, lektor vid Umeå universitet. Foto: Johan Nilsson/TT, Mikael Assmundsson/SVT

Ny studie av coronavaccin i Umeå – ska testa hur länge effekten varar

Publicerad

Ny forskning i Umeå ska undersöka covid-19-vaccinerna noga för att se vilka risker det finns för biverkningar och hur bra skydd de ger över tid. Flera tusen vaccinerade personer ska ingå i studien som redan är i full gång. Se mer i klippet.

– Vi ska titta på hur covid-19-vaccinen funkar på kort och lång sikt. Framför allt ska vi följa det här över tid i individer som är känsliga för vaccingenombrott och för svår covid-19, säger Mattias Forsell, lektor vid Umeå universitet.

Det handlar inte minst om personer på äldreboenden som man vet har ett lite sämre immunförsvar. Studien ska till exempel kunna se om de vaccin som finns idag fungerar lika bra på nya mutationer av coronaviruset.

Studien som kallas Covers har fått 15 miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet. Arbetet leds ifrån Umeå men forskarna samarbetar med universitetet i Lund och Karolinska institutet, men också specialister från hälso- och sjukvården i nio av Sveriges regioner.

De regioner som deltar i studien är Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Värmland, Södermanland, Örebro, Halland och Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet