Andreas Josefsson som leder studien och är biträdande universitetslektor och urolog vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Foto: SVT

Ny studie testar om medicin mot prostatacancer kan lindra covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Den nya studien, Covidenza, ska testa om prostatamedicin kan korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård bland män med coronaviruset. Studien är ett samarbete mellan universiteten och sjukhusen i Umeå och Göteborg.

Efter att fler män än kvinnor visat sig bli allvarligt sjuka av viruset covid-19 ska en ny studie titta på om medicin mot prostatacancer kan vara lösningen på problemet.

Data från Italien har visat att den grupp av män som behandlats med medicin mot prostatacancer, haft betydligt färre drabbade av covid-19 än hos jämförbara grupper. Det kan även vara så att manligt könshormon, testosteron, gör att män har ett svagare immunsystem mot covid-19.

Coronaviruset i Västerbotten

Medicinen blockerar signaleringen av testosteron, vilket i sin tur påverkar bland annat ett enzym i kroppen. Det är samma enzym som coronaviruset behöver för att ta sig in i cellerna och göra skada i lungorna.

Kort behandling hoppas ge mindre bieffekter

Patienterna i studien kommer att få läkemedlet i tablettform under fem dagar då de följs noga. Behandlingsresultatet ska sedan jämföras med en kontrollgrupp.

– Det här är ett läkemedel som vi är väl bekanta med, men som nu kommer användas i en ny situation. Därför är säkerheten väldigt viktig i studien, säger Andreas Josefsson som leder studien och är biträdande universitetslektor och urolog vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.

Normalt ges läkemedlet som långtidsbehandling, och den korta behandlingstiden som nu är aktuell minskar riskerna för eventuella biverkningar. Uppföljning kommer att ske kontinuerligt under sex veckor och därefter efter ett halvår.

Studien Covidenza

Studien Covidenza är ett samarbete mellan Umeå universitet, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, samt infektions- och urologiklinikerna på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Ytterligare sex regioner i Sverige har hittills uttryckt intresse av att delta, och sjukhusen i Malmö, Sundsvall och Jönköping är närmast att starta. Studien har kapacitet att rekrytera upp till 600 patienter.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet