Ny teknik behandlade muskelsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska forskare har för första gången använt den nya gentekniken Crispr för att behandla Duchennes muskeldystrofi hos möss.

Duchennes muskeldystrofi är en mycket allvarlig muskelsjukdom som främst drabbar pojkar. Sjukdomen, som beror på att proteinet dystrofin saknas, resulterar i att musklerna successivt bryts ner. Crispr är en ny metod som gör det möjligt att korrigera felaktiga gensekvenser i arvsmassan.

Stora möjligheter

Forskarna behandlade vuxna möss med sjukdomen och lyckades korrigera den felaktiga gensekvensen i olika delar av kroppen. Mössen blev inte botade, men forskarna – som redovisar sina resultat i tidskriften Science – ser stora möjligheter att förbättra behandlingen.

Forskning från Umeå

Crispr är delvis utvecklat vid Umeå universitet och dess upphovskvinnor, fransyskan Emmanuelle Charpentier och amerikanskan Jennifer Doudna, fanns med i spekulationerna inför förra årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.