Batterifabriken har tillsammans med Region Västerbotten tagit fram ytterligare åtgärder för att minimera smittspridningen Foto: SVT

Nya åtgärder för att motverka smittspridning på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag kommer endast tre kategorier arbetande få fortsätta sitt arbete på batterifabriken i Skellefteå. På bygget är det drygt 1 100 personer som arbetar under en dag och ungefär hälften av dem beräknas få gå hem.

– Säkerheten går först och därför är det viktiga åtgärder för tillfället, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Efter stor smittspridning av covid-19 på bygget av batterifabriken Northvolt i Skellefteå de senaste veckorna har företaget tillsammans med Region Västerbotten tagit fram ytterligare åtgärder för att stoppa smittspridningen.

Detta görs för att minimera kontakten mellan de som arbetar på fabriken och övriga samhället, samt ytterligare motverka smittspridning på arbetsplatsen.

Tre kategorier får jobba

Från och med i dag kommer endast tre kategorier arbetande få fortsätta sitt arbete:

• Personer med avslutad covid-19-infektion under de senaste 6 månaderna.

• Personer som är temporärt boende i Skellefteå, då den gemensamma bedömningen är att smittspridning inte skulle minska av att dessa friställdes.

• Personer som upprätthåller kritiska funktioner för att inte riskera övriga anställdas säkerhet och hälsa.

Stanna hemma

Övriga arbetande på Northvolt 1 som permanent bor i Skellefteå eller veckopendlar till området kommer att stanna hemma från arbetet. Inga nya arbetslag som inte arbetar med kritiska funktioner kommer heller att tas in på arbetsplatsen.

Åtgärderna sträcker sig fram till den 25 februari, alternativt ett tidigare datum om smittspridningen avtagit så pass kraftfullt att en ny bedömning kan göras, skriver Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.