Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör de anställda på Northvolt om situationen Foto: Patrik Samuelsson SVT

Hårdare restriktioner på Northvolt – hör arbetarna om situationen

Uppdaterad
Publicerad

Efter stor smittspridning på batterifabriken Northvolt införs nu hårdare rekommendationer för de anställda och deras familjer.

De ska undvika att vistas ute i samhället för att minimera möten med andra människor.

– Vi kan inte bara isolera oss på det sättet, säger Yurgen Jajadisen, som arbetar på fabriken.

Inne på området där batterifabriken Northvolt byggs i Skellefteå finns idag totalt ett 70-tal företag och över 1 000 som arbetar där. De nya hårdare restriktionerna innebär att de som har någon koppling till projektet och deras familjer helst inte ens ska gå och handla.

Efter beskedet sitter nu lokala företag i krismöten för att försöka lösa alla de akuta problem som uppstår som en följd av de nya restriktionerna.

– Det här blev trots allt en chock för många lokala företag, säger Pierre Klingstedt som representerar fackförbundet Byggnads.

Ute på området var det under tisdagseftermiddagen ännu få av arbetarna som hunnit höra eller få information om de nya, hårdare restriktionerna. De SVT nyheter talat med tycker att det är bra, men att det verkar svårt att kunna efterleva i råden i praktiken.

Northvolt arbetar nu med att informera alla som arbetar på fabriken om de nya rekommendationerna.

– Vi uppskattar det här och tar det här på största allvar. Vi håller på med en informationsinsats på fabriken och andra områden kopplade till fabriken, till exempel boendet i Ursviken, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

”Måste hitta lösningar”

Personer som haft covid-19 under det senaste halvåret och tillfrisknat undantas från rekommendationen.

– Vi måste hitta lösningar för att bistå de anställda och se till att de får bland annat mat. Det kan handla om att personer som redan genomgått infektionen kan få handla. Det är något vi måste organisera, säger Jesper Wigardt.

Northvolt har sedan ett tag tillbaka snabbtestat alla anställda innan de får komma in på området. Något man kommer att fortsätta med.

Hör de anställda och fackförbundet Byggnads representant om situationen i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet