Foto: SVT

Nya guldgruvor skapar guldfeber

Uppdaterad
Publicerad

Guldletandet i Västerbotten är just nu glödhett. Hittills i år har olika gruvföretag sökt tillstånd att leta guld på 100.000 hektar, vilket motsvarar fem gånger Stockholms kommuns yta. Ytterligare fyra nya guldgruvor kan också bli verklighet snart.

– Det finns stora möjligheter att upptäcka nya guldfyndigheter här. Det är därför S2 är här, säger John Bartlet, geolog vid det australiensiska prospekteringsbolaget.

S2 är ett av de bolag som nu letar guld i Västerbotten. Med gruvpengar från hemlandet Australien har man etablerat sig i Malå. 

Nytändning

Under några år har intresset för prospektering minskat, men nu har det vänt, i vart fall när det gäller guld. Hittills i år har olika bolag sökt tillstånd för att leta efter guld på ett 20-tal platser i länet. Totalt handlar det om en yta på ungefär 100.000 hektar. Det är fem gånger hela Stockholm kommuns yta.

De nya tillstånden ligger i områden där det har letats tidigare, eller i närheten av kända guldfyndigheter. Lycksele, Vilhelmina, Storuman och Sorsele är kommuner där intresset är stort.

Ett exempel på den nya guldboomen är området Tjålmträsk som omger tätorten Sorsele. Där började företaget Lappland Goldminers undersöka, innan företaget hamnade i ekonomisk kris och gick i konkurs. Nu tar bolgaet S2 vid istället.

Ytterligare fyra guldgruvor planeras i Västerbotten. I dag finns det bara en renodlad och den ligger i Björkdal. Foto: SVT

Nya gruvor på gång

Det är inte bara i de tidiga faserna av prospektering som det händer saker. I dag är Björkdal den enda renodlade guldgruvan i landet, men det pågår ett intensivt arbete med att starta ytterligare fyra guldgruvor i Västerbotten. I Fäboliden har australiensiska Dragon Mining tagit över Lappland Goldminers tillstånd. Nu återstår ett miljötillstånd för att en gruva ska kunna starta.

Vid Vindelgransele har svenska prospekteringsbolaget Botnia Exploration kommit en bra bit på vägen mot att starta två mindre gruvor på ömse sidor om Vindelälven. Företaget räknar med att lämna in en ansökan om miljötillstånd under året.

I Barsele utanför Storuman har kanadensiska Agnico Eagle redan gjort omfattande provborrningar för att kartlägga en stor guldfyndighet. I år planerar företaget att satsa ytterligare 75 miljoner kronor.

Guldpriset stiger snabbt

Förklaringen till guldboomen är enkel – priserna har gått upp. Efter ett par års svacka, där priserna legat under 300.000 kronor per kilo, är de nu tillbaka på samma nivå som toppåret 2012 med 370.000 kronor.

Även om intresset för guldletande åter är på topp i dag är en varning på sin plats – gruvbranschen är nyckfull och snabba uppgångar kan förbytas i lika snabba nedgångar. För tio år sedan låg guldpriset på mindre än hälften av dagens nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.