Foto: Pressbild Umeå kommun

Nya stora planer smids för Ön i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en detaljplan för södra ön färdigställts. Här ska lätt industri, hotell och möjligheter för rekreation inrymmas.

En enig byggnadsnämnd har preliminärt godkänt en reviderad detaljplan över södra Ön. ”Den södra spetsen på Ön är ett utmärkt läge för utevistelse och fin natur lämplig för friluftsevenemang” skriver kommunen i ett pressmeddelande. Men det är främst lätt industri och näringsliv som man riktar sig mot med detaljplanen.

– Visionen är att det här skulle kunna bli ett kluster där ett antal företag som växer skulle vilja etablera sig med kontor, hotell med konferensmöjligheter och laboratiorier för kanske bioteknikföretag eller IT-företag, säger byggnadsnämndens ordförande Mikael berglund (S), och fortsätter:

Byggplaner på Ön i Umeå

– Vi tror på 500 – 1000 nya arbetsplatser. Vi behöver verksamhetsområden, Umeå växer och folk ska inte bara bo utan också jobba någonstans.

Vill få undantag från strandskyddet

Att det är just Ön kommunen vill bygga på är ingen slump ur ett geografiskt perspektiv. Det är nära till flyget, universitetet och Söderslätts industri- och handelsområde. En del av byggnationen kräver ett undantag från strandskyddet som kan antas av fullmäktige.

– Det är inte så att husen kommer att stå ända ut på strandkanten. Men man kan styra upp att det till exempel är en 30 meters remsa där det ska finnas möjligheter att bygga.

Byggnadsnämndens ordförande, Mikael Berglund (S). Foto: SVT

Visionen om ett kluster för företag till trots, är det inte bara näringslivet man riktar sig mot. Byggnadsnämnden vill att allmänheten ska kunna nyttja den här delen av ön.

– Det ska finnas  möjligheter till naturturism, kanotuthyrning med mera. En räkbåt kanske startar eller lägger till där, man kan stanna till och äta vid älven. En levande plats med torgbildning och lokal service helt enkelt.

Kan vara klart om tre år

Mikael Berglund är optimistisk att kommunfullmäktige godtar detaljplanen vid nästa sammanträde och då anser han att en rimlig tidsplan är 3 – 3,5 år innan hotell och kontor står klara. Det är om inte planerna överklagas.

Vad har ni mött för reaktioner från de som jobbar med att värna naturlivet?

– Det finns synpunkter från Naturskyddsföreningen. Men vi har gjort ett noga jobb med inventeringar så vi tycker att vi sparat vissa områden så djur och växtliv ska kunna fortsätta vara en del av södra Ön. Så det är inte så att vi rensar rent och hoppas att allt annat försvinner utan vi tycker att vi hanterat de här frågorna seriöst. Men blir det en överklagan då blir det väldigt jobbigt, säger byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S).

Enklare projekt än norra Ön

Planerna på ett bostadsområde med 3000 bostäder på Norra ön har försenats flera gånger och senaste given är att byggstart är fyra år bort. En av de stora anledningarna är att bron till området är så pass liten att en ny måste byggas bredvid, och ett brobygge, det tar lång tid.

Vad är det som säger att det inte blir lika mycket förseningar för södra delen som norra delen av Ön?

– Södra ön är ändå ett betydligt mindre projekt. Där har vi trafikmatning direkt från E4. Det är en betydligt lättare utgångspunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet