Deltagare i Doroteaupproret har möte. Foto: Folke Rubin/SVT

Nya vårdplatser i Dorotea

Publicerad

Landstinget har beslutat att öppna två nya vårdplatser på Bergvattengården. Det innebär att Dorotea kommer att ha fyra vårdplatser i kommunen – precis som det har varit tidigare.

Landstinget beslutade att lägga ner två vårdplatser i Dorotea 2012 och att flytta övriga två vårdplatser till Bergvattengården. Det här ledde till massiva protester bland ortborna och en ockupation av sjukstugan.

Nya vårdplatser

Nu har landstinget beslutat att öppna två nya vårdplatser i Dorotea. Det innebär att kommunen kommer att ha fyra vårdplatser igen, precis som det var i början. Skillnaden är att vårdplatserna numera ligger på Bergvattengården, dit hela sjukstugans verksamhet flyttas.

Dorotea ingår även i läkarjourkedjan, vilket innebär att man kan få vår även på helger och kvällar. Landtinget har tidigare lovat att utöka antalet vårdplatser. Nu är det alltså klart att man öppnar två till.

Öppnar i februari

Vårdplatserna öpppnar i februari 2014 och resterande verksamhet ska flyttas till Bergvattengården under hösten 2015.

– Vi har nu startat en översyn av lokalbehov som beräknas vara klar i mars. Flytten kommer att kräva om- och tillbyggnader, säger Håkan Larsson, primärvårdschef i Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Doroteaupproret

Mer i ämnet