Ett planerat tiovåningshus på Öbacka stoppas av mark- och miljödomstolen. Foto: SVT

Nybygge på Öbacka stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen ger nu en privatperson rätt och stoppar det planerade tiovåningshuset på Öbacka i Umeå.

Byggnadsnämnden gav i våras bygglov för ett tiovåningshus på området Öbackasågen 2 i Umeå. Beslutet överklagades av en privatperson som tycker att det vore synd om den sista grönytan i området försvann. Nu får hen rätt av mark- och miljödomstolen.

– Oj, det trodde jag egentligen inte, även om jag hoppades, säger privatpersonen till SVT.

”Inte vackert”

Det var i april som byggnadsnämnden gav Bonava Sverige bygglov för flerbostadshus och parkeringshus på området. Privatpersonen reagerade av flera orsaker. Hen konstaterar att bygget skulle påverka hens nuvarande utsikt, att området redan är tätbebyggt och saknar både grönområden och lekparker, samt att ett tiovåningshus på den aktuella platsen ”skulle inte se arkitektoniskt begåvat eller vackert ut”.

Lekplats saknas

Länsstyrelsen avslog privatpersonens överklagande av bygglovet, men nu ger Mark- och miljödomstolen hen rätt. Domstolen konstaterar bland annat att det inte finns någon lekplats i bygglovsansökan, och att utrymningsvägarna i bygglovsansökan inte stämmer med detaljplanen för området.

– Domstolen har vägt ihop tre, i sig små, planavvikelser, säger byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S).

Oklart vad som händer nu

Vad som nu händer med det planerade bygget är oklart. Mikael Berglund hänvisar till Bonava Sverige, när det gäller om beslutet kommer att överklagas eller inte.

– Ett alternativ är ju att man kommer in med nya ansökningar om bygglov, säger Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.