Kom som ett oväntat besked

Uppdaterad
Publicerad

Det tiovåningshus som Bonava Sverige planerat att bygga på Öbacka i Umeå har stoppats av Mark- och miljödomstolen. Något som kom som ett oväntat besked för företagets regionchef.

– Vi hade inte räknat med en sådan här dom från Mark- och miljödomstolen, säger regionchefen Jens Almcrantz.

Kommer att fortsätta projektet

Företaget hade hunnit påbörja förberedande markarbete och skrivit bokningsvatal med kunder. Men en privatperson överklagade bygglovet och fick rätt i Mark- och miljödomstolen. Nu ska företagets personal sätta sig in i vad domen innebär och Jens Almcrantz är noggrann med att påpeka att det här inte kommer att stoppa företaget från att leverera bostäder till sina kunder.

– Vi behöver en vidare dialog för att se hur vi kan ta oss fram, om det blir att överklaga domen eller söka nytt bygglov. Vi får se vad det här får för konsekvenser för tidsplanen, men det som står klart är att vi i alla fall ska fortsätta vårt projekt på Öbackstrand, säger han.

”Oerhört olyckligt”

Tillsammans med kommunen hade Bonava jobbat fram det nuvarande bygglovet som Mark- och miljödomstolen nu stoppat. Anledningen till att bygget stoppats är bland annat för att den privatperson som överklagat bygglovet anser att det skulle påverka dennes utsikt. Domen kom precis i det skede där Bonava stod redo att sätta igång med byggandet.

– Det är oerhört olyckligt att det här beskedet kommer i det här skedet, säger Almcrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.