Lars Westermark är chef för lokalpolisområde Skellefteå och har en samlad koll på inbrotten i länet. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Nytt inbrott i Norsjö under natten

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot onsdagen har ännu ett villainbrott skett i Västerbottens inland. Polisen fick larmet under morgonen om ett inbrott i centrala Norsjö.

Inbrotten fortsätter plåga boende i länet. Ett fyrtiotal har skett i Det är fortfarande oklart vad tjuvarna fått med sig, men polisen kommer att göra en brottsplatsundersökning för att säkra spår.

Tjuvar har tidigare rört sig i trakten. SVT rapporterade igår om hur de riggat villor i Bjurträsk för att se om ägarna är hemma eller inte.

Inbrottsvåg i Västerbotten

Fortsatta rapporter om inbrott

Det är främst orter i inlandet som hittills drabbats av en våg av inbrott sedan mitten av augusti – hittills ett 40-tal i Västerbotten och Norrbotten. Oftast har guld och kontanter stulits.

Polisens teori är att det är flera ligor i farten. Skillnaden från tidigare år så verkar gärningspersonerna stanna i området.

– Mycket tyder på det. Det baserar vi på att tidigare inbrottsserier har ägt rum under en begränsad tid, medan brotten nu har fortgått under flera veckors tid. Det är ett nytt scenario, uppger Lars Westermark, chef i lokalpolisområde Skellefteå på polisens sajt.

Två till inbrott igår

Igår rapporterades också ännu ett inbrott i grannkommunen Malå. Det ska ha skett i den östra delen av tätorten nån gång mellan lördag och tisdag.

Även ett inbrott i en villa i norra Bergfors utanför Skellefteå rapporterades. Det ska ha skett natten mot tisdagen. Det är även där oklart vad som stulits.

Polisen i Västerbotten samverkar med polisen i Norrbotten i en särskild insats för att kunna sätta stopp för tjuvarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Västerbotten

Mer i ämnet