Hör polisen om hjälpen från sociala medier: ”Vi vill ha in ännu fler tips” Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Privata initiativ hoppas få stopp på inbrotten i norr

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på inbrottstjuvar i norra Sverige fortsätter. Efter att polisen efterlyst tips har privatpersoner tagit till sociala medier för att få fast tjuvarna.

– Syftet är att fler personer håller ett öga på nåt som ser misstänkt ut, säger Micke Eriksson som administrerar en av grupperna.

Efter mer än 30 villainbrott i Västerbottens län sedan 10 augusti så växer ilskan bland länsbor, som börjat agera för att få stopp på tjuveriet. 

I grupper på sociala medier sprids tips om tjuvarnas metoder, men också bilder på misstänkta bilar, främst utlandsregistrerade skåpbilar. Polisen har tidigare efterlyst observationer av en mörk skåpbil i samband med inbrotten.

Inbrottsvåg i Västerbotten

– Jag förstår att polisen inte hinner kolla varenda person, så då kan gruppen hjälpa till väldigt mycket, säger Micke Eriksson som administrerar gruppen Tjuvkoll i Västerbotten.

Får in många tips

Och tipsen ramlar in hos polisen.

– Det kommer in mycket tips, en del går att avfärda direkt. Men tipsen bearbetas. Det är bra att man hör av sig och låter oss bedöma värdet, säger Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå.

Ser du nån risk med att folk fotar, följer efter och lägger ut bilder på misstänkta bilar?

– Nej. Det viktiga är att bilderna hamnar hos polisen, säger Westermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Västerbotten

Mer i ämnet