Foto: Björn Lindgren/TT, SVT

Obemannade butiker där du handlar med telefonen kan lösa handeln i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Det finns några få butiker som är obemannade. Men de blir fler och fler runt om i landet. Och till sommaren finns planer på två nya butiker i norra Sverige – där du låser upp och handlar med din telefon. Detta hoppas man på sikt ska hjälpa handeln i glesbygd.

Nyligen öppnade en obemannad butik i Bålsta söder om Uppsala. I Jämtländska Skålan byggs en liknande butik som planerar öppning under det här året och i byn Norsjövallen i Västerbottens inland planerar butiksägaren Jannike Lundmark och hennes man för öppning redan till sommaren.

I butiken ska det säljas livsmedelsvaror och fritidsprodukter.

– Man kommer använda sig av sitt bank-id för att kunna öppna dörren och sedan använder man en app för att handla och så betalar man med Swish, förklarar Jannike.

Hoppas på fler obemannade butiker

I den lilla byn Norsjövallen finns omkring ett 50-tal hushåll, men Jannike Lundmark förhoppning är att den obemannade butiken också ska nå de turister som passerar byn.

Om satsningen blir lyckad kan det bli aktuellt att öppna fler obemannade butiker.

– Ja, då kommer vi öppna fler, överallt där det går. Vi satsar väl mer mot glesbygden där det behöver öppnas butiker igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.