”Det är så tragiskt, det är svårt att greppa”, säger Jimmy Norberg efter flygplansolyckan utanför Umeå. Foto: SVT/Oscar Fries/Privat

Öborna blev vittnen till den tragiska olyckan: ”Allt blev tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar har gått sedan en av de svåraste flygolyckorna i Sverige. SVT besökte ön där vardagen kastades omkull på några sekunder. För Eva Johansson, som bor på ön, är det dagliga flygplansljudet bekant. Men i söndags var något annorlunda.

– Ett motorvrål, som plötsligt slutade, säger hon.

Stora delar av avspärrningarna kring ön Storsandskär där den svåra flygolyckan inträffade i söndags har hävts. Men fortfarande försöker Umeåborna förstå vad som hänt.

Eva Johansson bor på ön, ett par kilometer från Umeå flygplats. För henne är det vanliga fallskärmsplanets ljud välbekant. Men just den här dagen var något annorlunda.

Flygkraschen i Umeå

Under olycksdagen befann hon sig på en båt i Umeälven tillsammans med sin make och sina barnbarn. Hon såg planet falla till marken.

– Det lät som full gas i maskinen. Sedan blev allt tyst. Och ett susande. Det var förfärligt, säger Eva Johansson.

Eva Johansson. Foto: SVT

”Vill veta vad som hände”

SVT Nyheter är på plats på Storsandskär och fortfarande är en liten del av ön avspärrad. Innanför undersöks de sista pusselbitarna som kan ge svar vad som orsakat den värsta flygolyckan i Sverige sedan 1989.

– Jag litar på att haverikommissionen reder ut det här, det är klart att man vill veta vad som hände, säger Eva Johansson.

Nio personer miste livet i olyckan. Statens haverikommission utreder nu olyckan, med syfte att ta reda på vad som hänt.

Se hela reportaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet