Hans Ytterberg, SHK, under en presskonferens dagen efter den flygolycka där nio människor omkom. Foto: Erik Abel/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Det senaste om flygkraschen – haverikommissionen håller presskonferens

Uppdaterad
Publicerad

Delar av planet gick sönder redan i luften, bekräftar Hans Ytterberg, generaldirektör vid Statens haverikommission under en presskonferens på måndagen.

Just nu arbetar man med att identifiera de nio personer som omkom under söndagens flygolycka i Umeå.

– Enligt passagerarlistan hade sju män och två kvinnor gått ombord planet, uppger Helen Kelly vid polisen under den presskonferens som hölls på polishuset i Umeå under måndagen.

Enligt Björn Bäckström vid Rättsmedicinalverket är målet att deras identiteter ska fastslås innan veckan är slut.

Samtliga representanter på presskonferensen betonar att utredningen kommer att ta tid och att man i nuläget inte kommer att spekulera vad som har skett – och varför.

”Separerat i luften”

Under dagen har mediauppgifter figurerat som gör gällande att flygplanets ena vinge gått av i luften – något som flera vittnat om. Under presskonferensen bekräftade Statens haverikommission att planet gått sönder i luften.

– Delar av flygplanet har separerat eller brutits loss i luften. Närmare vilka delar exakt kommer vi inte att kommentera. Flygplanet var inte helt när det nådde marken, säger Hans Ytterberg, generaldirektör för Statens haverikommission.

Helen Kelly vid polisen tillägger:

– Och om man hittar vrakdelar, ska man inte röra dessa utan kontakta polisen.

Letar mer material

Eftersom planet inte hade en färdskrivare kommer utredarna till stor del att behöva utgå från vittnesuppgifter och eventuella minnesenheter, så som mobiler, smartplattor och actionkameror.

Om någon sådan utrustning hittats på olycksplatsen vill inte polisen uttala sig om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet