Foto: Jan Färingö/SVT

Oenighet när Umeås miljarder klubbades

Uppdaterad
Publicerad

I dag, 26 oktober, hölls kommunfullmäktige i Umeå, där 7,5 miljarder skulle fördelas för nästa år. Men hur det skulle göras var det delade meningar om. En majoritet av ledamöterna röstade dock för Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget, som vann.

För första gången sedan coronapandemin bröt ut i våras samlades alla fullmäktigeledamöter i samma lokal. Mötet hölls i Folkets hus för att politikerna skulle kunna hålla avstånd.

En budget på 7,5 miljarder kronor klubbades, men partierna var oeniga hur det skulle fördelas.

– Vi har diskussionen om vi ska satsa på välfärd eller sänka skatterna. Hur får man finansieringarna att gå ihop i respektive partis budget? säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Vid 17.30 på måndagskvällen blev det klart att Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget hade gått igenom, med 27 röster. 13 röster föll på Moderaternas förslag och 25 ledamöter avstod att rösta.

Hör hur diskussionerna lät vid lunchtid i dag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.