Elia Cortes (t.h.) och dottern Javiera i Arica. Javiera är en av de Arica-bor med höga halter arsenik i kroppen som stämt Boliden. Foto: Sara Murillo Cortes/SVT, TT

Offer efter giftskandalen i Chile överklagar – vill få prövning i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Tvistemålet mellan de 796 chilenare som stämt gruvbolaget Boliden minerals på drygt 100 miljoner kronor fortsätter. Nu överklagar Arica Victims hovrättens dom och hoppas att målet ska prövas av högsta instans. 

När målet avgjordes i hovrätten i mars kom rätten fram till att det skulle avgöras enligt svensk lag och att preskriptionstiden för skadeståndet därför redan hade löpt ut. Men nu vill Arica Victims att målet ska prövas i Högsta domstolen och då avgöras enligt chilensk lag.

– Hovrätten kom ju aldrig att pröva målet i sak och det är otillfredställande menar Arica Victims. Enligt chilensk rätt finns vägledande avgöranden från Chiles högsta domstol hur det här målet ska hanteras och det vill vi få till stånd i den här processen också, säger advokaten Göran Starkebo som företräder Arica Victims.

Bolidens avfall i Chile

Hur ser du på möjligheterna att högsta domstolen prövar målet?

– När det gäller lagvalsfrågan kom Skellefteå tingsrätt fram till att det skulle vara chilensk rätt som skulle tillämpas. Hovrätten kom fram till motsatt uppfattning att det skulle vara svensk rätt. Så den frågan skulle man kunna säga står och väger, det kan uppenbarligen gå hur som helst.

Tror att HD kan pröva fallet

Arica victims advokat vill se ett tydliggörande.

– Det saknas vägledande avgöranden i svensk rätt hur man ska hantera den frågan och vi menar att det finns ett utrymme för Högsta domstolen att klargöra detta. Att skadeorten ska kunna vara styrande, säger Starkebo.

Men Boliden räds inte en ny prövning

– Vi kan bara konstatera att vi har vunnit två gånger redan och sedan får motparten göra sin bedömning, och de har nu valt att överklaga. Skulle det bli en prövning i Högsta domstolen så har vi full tilltro till det svenska rättsväsendet, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet