Tingsrätten konstaterar att gruvföretaget har följt de bestämmelser som i mitten av 80-talet gällde för överlåtelsen och är därmed inte ansvariga. Foto: Laikafilm/SVT

Offren i Chile förlorar i rätten mot Boliden – får inget skadestånd

Publicerad

796 chilenare har stämt gruvföretaget Boliden för giftigt avfall som dumpats där. Idag kom domen i det historiska fallet.

Enligt tingsrätten är Arica Victims bevisning inte tillräcklig, berättar Christel Lundmark, lagman vid Skellefteå tingsrätt. Det går inte att plocka ut vilka fakta som avgjorde målet utan det är en samlad bedömning som gör att Boliden frias.

– Båda sidor hade hänvisat till omfattande bevisning och kallat egna expertvittnen, och vi har kommit fram till att ingen fordran är preskriberad, men helhetsbedömningen är att Boliden vinner, säger Christel Lundmark.

Skellefteå tingsrätt har också avgjort vilket lands lagstiftning som ska gälla, och där kom man fram till att det är chilensk lagstiftning som ska gälla.

Arica Victims ska betala Bolidens rättegångskostnad på sammanlagt omkring 36 miljoner kronor.

Tingsrätten: Boliden har följt bestämmelserna

Sammanlagt hade de 796 chilenarna krävt drygt 100 miljoner kronor i skadestånd av Boliden men tingsrätten konstaterar att gruvföretaget har följt de bestämmelser som i mitten av 80-talet gällde för överlåtelsen och är därmed inte ansvariga.

Rätten anser dock i ett avseende att Boliden brustit. Det gäller att bolagets representanter vid besök hos det chilenska bolaget Promel inte vidtog åtgärder då Promel la slammet i en hög som inte täcktes över.

Lundmark: ”Tagit ställning till både rättsfrågor och bevisfrågor”

Skellefteå tingsrätt konstaterar att Arica Victims för en del privatpersoner i området inte kunnat bevisa att våtverksslammet orsakat förhöjd arsenikhalt i privatpersonernas urin. För andra personer har Arica Victims kunnat bevisa samband. Men här tycker inte tingsrätten att det varit möjligt att förutse för Boliden, eftersom de områden där dessa personer bott inte var bebyggda vid överlåtelsen av slam.

SVT: Har det varit ett svårt beslut för rätten?

– Det är ett väldigt stort mål med mycket omfattande bevisning, och tingsrätten har behövt ta ställning till både rättsfrågor och bevisfrågor, säger Christel Lundmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet