De boende i byn har drabbats av bland annat cancer, värk i leder och skelett, kronisk hosta och andningsvårigheter. Foto: Ur dokumentären Blybarnen

796 offer väntar på besked – blev sjuka av giftigt avfall

Uppdaterad
Publicerad

796 Chilebor har stämt gruvföretaget Boliden för giftigt avfall som dumpats där. Idag kommer domen i det historiska fallet där det Svenska gruvföretaget krävs på 100 miljoner kronor i skadestånd.

Det var under 80-talet som det gruvföretaget Boliden skickade arsenikhaltigt avfallsslam till staden Arica i norra Chile. Det giftiga avfallet togs inte om hand om utan i åratal låg det kvar och spreds över till bostadsområden i närheten. Många som bodde där blev väldigt sjuka.

Under rättegången vid Skellefteå tingsrätt hävdade Boliden att de höjda halterna av arsenik som konstaterats hos de 796 chilenarna, inte kan komma från det våtverksslam som Boliden skeppade från Rönnskärsverken åren 1984-1985.

Bolidens avfall i Chile

Boliden menar också att ansvaret ligger hos det Chilenska företaget Promel – som anlitats för att ta hand om avfallet.

Offrens advokat: ”Agerat vårdslöst”

Men offrens advokater menar att Boliden ska stå till svars och betala skadestånd till de som drabbats.

– Boliden har agerat vårdslöst. Bolaget förde ut miljöfarligt avfall mot lagar och förordningar, sa advokaten Göran Starkebo, under rättegången.

Rätten ska ta ställning till skuld och uppsåt och det är svensk eller chilensk lag som ska gälla i tvistemålet. Den part som förlorar kommer tvingas att betala det andra ombudets rättegångskostnader.

Skellefteå tingsrätts förarbete för rättegången har tagit fyra år. Domen i tvistemålet kommer klockan 11:00 på idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet