Nära 800 chilenare från hamnstaden Arica i norra Chile har stämt gruvbolaget Boliden på 100 miljoner kronor i skadestånd. Foto: SVT/ArkivVisa alla (6)
Visa alla (6)

Rättegången har startat – offren får ansikten

Publicerad

På tisdagsmorgonen inleddes en omfattande rättegång i Skellefteå. Nära 800 chilenare från hamnstaden Arica i norra Chile har stämt gruvbolaget Boliden på 100 miljoner kronor i skadestånd. Chilenarna tycker att de blivit sjuka av arsenikhaltigt damm som kommer ifrån det avfall som Boliden skeppade iväg till Chile i mitten på 80-talet.

Arica Victims poängterade i rättegångens inledning att Boliden Mineral agerat vårdslöst när de skeppade iväg det giftiga avfallet från Rönnskär. Boliden förnekade allt ansvar och all skuld.

Offren får ansikte

Processens första morgon började de 796 skadelidande från Polygono i Arica få namn och ansikten. Arica Victims advokat Johan Öberg visade bilder och presenterade några av offren.

– Matilde är ett av offren. Hon sitter i rullstol och lider av cancer. Hon har förlorat sju barn i missfall, två är sjuka. Maken är sjuk. Roxanda Gerash med familj är hårt drabbad av död, cancer och lungsjukdomar.

Gisena Lopez kan inte bli gravid. Äggstockarna har slutat fungera.

Fruktansvärd situation

– Situationen är fruktansvärd för de som bor i den kontaminerade miljön i stadsdelen Polygono. Staden är drabbad av ett trauma, som härrör från avfallet som kom till upplaget från Boliden. Missfall, missbildade barn, cancer och kroniska lungsjukdomar, sa advokat Johan Öberg.

Skadeståndsanspråket ligger på 128.000 kronor per person, totalt 102 miljoner kronor. Bolidens advokat Robin Oldenstam tillbakavisade alla skadeståndsanspråk i Bolidens sakframställan.

Arica Victims ombud aviserade under första passet att filmen Blybarnen kommer att visas i domstolen. Offrens ombud vill också visa en drönarflygning över området. Boliden motsatte sig detta, och domstolen ska närmast pröva om drönarfilmen får visas.

Mediauppbåd följde parternas väg in i rättssalen. Här syns Bolidens delegation. Foto: Robert Tedestedt

Totalt är 33 rättegångsdagar avsatta och en del av förhören kommer att hållas via videolänk från Chile. På plats för att följa rättegången finns Robert Tedestedt och Patrik Samuelsson från SVT Nyheter Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet