Nära 800 chilenare från hamnstaden Arica i norra Chile har stämt gruvbolaget Boliden på 100 miljoner kronor i skadestånd. Foto: SVT

Offrens ombud: ”Boliden bröt medvetet mot lagar”

Publicerad

Den första dagen av rättegången mellan Boliden och Arica Victims är avslutad i Skellefteå tingsrätt. Det var Arica Victims, som företräder de 796 chilenare med förhöjda arsenikhalter i kroppen, som fick börja med att ge sin version i målet. Offrens ombud menar att chilensk lag borde gälla i fallet och menar att Boliden medvetet bröt mot lagar, regler och OECD-beslut vad gäller export av miljöfarligt avfall.

Arica Victims ska under ytterligare två dagar lägga fram sin bild av de som hände. Nästa vecka är det Bolidens tur att framföra sina argument för att bolaget inte agerat vårdslöst. Bolaget har tidigare sagt att det tycker att ansvaret ligger hos det chilenska företaget Promel och de chilenska myndigheterna.

LÄS MER: Boliden totalnekar inför rättegången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet