Jakten på strategiska metaller till batterifabriker och grön vindkrafts-el och det juridiska läget för markrättigheter är inte särskilt synkroniserat, menar rättsprofessorn Christina Allard. Foto: SVT/Arkiv/TT

Rättsprofessorn Christina Allard: Olösta markrättighetsfrågor hotar bromsa den gröna omställningen

Uppdaterad
Publicerad

Viktiga frågor kring markrättigheter i Sverige måste lösas. Annars riskeras den gröna omställningen att bromsas upp. Detta menar rättsprofessorn Christina Allard. 

– Det är redan stora konflikter, omställningen späder på konfliktytan och vi måste hitta en väg framåt, säger hon.

Den gröna omställningen går snabbt med bland annat vindkraftsparker och batterifabriker i norr som har ett skriande behov av strategiska metaller och mineraler.

Urfolkens rättigheter stärks

Regeringen ser nu till exemepel över minerallagen för att möjliggöra fler gruvor. Samtidigt stärks urfolkens rättigheter internationellt. I Norge gav HD nyligen samerna rätt i en stor tvist där två stora vindkraftsparker stoppades.

Christina Allard är biträdande professor i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och har specialiserat sig på markrättigheters och urfolksrättsliga frågor. Hon ser en konflikt under uppsegling. Det blir allt fler projekt som planeras i samma områden och i de delar av landet där det bedrivs renskötsel.

Kritik från FN

Två platser där det redan finns tydliga konflikter är gruvplanerna i Rönnbäcken i Västerbotten samt Kallak i Norrbotten. Och FN har riktat kritik mot Sveriges sätt att hantera samernas rättigheter och fyndigheterna på båda dessa platser.

– Men vi har även vindkraftsetableringar som det kan bränna till kring så småningom, säger Christina Allard.

Markfrågor kan bromsa

Jakten på strategiska metaller till batterifabriker, grön vindkrafts-el och det juridiska läget för markrättigheter är inte särskilt synkroniserat, menar Allard.

– Man måste se till helheten. Det är ju flera lagar som samverkar här. Man måste se på systemet och där kan vi bli mycket bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.